Ingen isbrytning

Ett säkert vårtecken, när vintern gjort ett försök till återkomst, är att isbrytarna går i tidigt sommaride.

Årets isbrytningssäsong var ovanligt kort. Den startade sent (10 december), hade milt väder och lätta isförhållanden. I år har de svenska isbrytarna assisterat 345 fartyg mot närmare 1 000 assistanser ett normalår vid den här tidpunkten.

Isbrytaren Atle är redan tagen ur tjänst. Ale och Frej gör avslut denna vecka. Ymer assisterar ännu en tid i Bottenviken. Oden, Sveriges största isbrytare, behövde aldrig lämna kaj denna säsong för att bryta is.

– Det är en av isbrytarhistoriens lindrigaste vintrar. Den lindrigaste var 1991/92 då endast 121 fartyg behövde assistans. Som jämförelse var förra året en normalvinter och då pågick isbrytningen till i början av maj, säger Ulf Gullne, chef för Sjöfartsverkets isbrytarledning, i ett uttalande.

Jörgen Bengtson