Ön Vattingen byter ägare

Det är inte ofta en hel ö med bebyggelse på Hälsingekusten byter ägare. Men från 1 mars har ön Södra Vattingen, Harmånger, ny ägare.

Tidigare ägde Samfällighetsföreningen Stocka-Skarvtjärn den sex hektar stora ön med undantag för ett mindre antal fastigheter, som har privata stugägare.

Ny ägare är ett par som är delägare i Samfällighetsföreningen Stocka-Skarvtjärn.

Ön ligger norr om Morängsviken och Rönnskär.

Vattingen blir lätt fel som geografiskt begrepp. Det finns nämligen ytterligare två Vattingen på Nordanstigskusten: ön Norra Vattingen, som ligger norr om Södra Vattingen, och byn Vattingen, som ligger på fastlandet två kilometer sydost om Norrfjärden, Gnarp.

Byn Vattingen har en historia som fiskeläge. I Vattingshamnen finns en märklig geologiskt företeelse, en så kallad klangsten, ett stenblock cirka 25 meter från strandlinjen. ”När man knackar på stenen med en mindre sten ger den ifrån sig ett märkligt klangljud”, berättar Sten Norman 2010 i ett blogginlägg om Vattingen, som alltså är en helt annan Vattingen är Hudiksvalls Tidning rapporterade om häromdagen.

Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 6 mars 2014