En hälsingekrog på topplista

Den svenska restaurangbibeln, White Guide, har kommit med sina omdömen för 2014. Jungfrukusten har fem restauranger som kvalar in på topplistan, två på Hälsingekusten och tre på Gästrikekusten. Ingen kustkrog i Hälsingland får poängsatt betyg.

White Guide klassar krogarna i ”internationell mästarklass”, ”mästarklass”, ”mycket god klass” och ”god klass”, alla med poäng, och i en övrig grupp som man kallar ”också ett bra ställe”.

Jungfrukusten har fem restauranger i guiden (2012 respektive 2011 års betyg inom parentes):
Matildas, Gävle: 69 poäng (66/63), ”mycket god klass”
Bistro Nord, Gävle: 61 poäng (65/62), ”god klass”
Axmar Brygga Havskrog, Hamrånge: 60 poäng (60/64), ”god klass”
Albertina, Skärså, Norrala: ”också ett bra ställe” (oförändrat)
Furuviks Brygga, Gävle: ”också ett bra ställe” (oförändrat)
Sjömärket, Mellanfjärden, Harmånger: ”också ett bra ställe” (oförändrat)

I Hälsingland finns ytterligare tre restauranger i White Guide: Växbo krog, Rengsjö, med betyget 65 poäng (63/63), ”god klass”, och Järvsöbaden, Järvsö, med betyget ”också ett bra ställe” (oförändrat) och Lehmans kök på Renshammar (ny). Hälsingland har därmed endast en poängsatt restaurang, Växbo krog.

I Gästrikland finns ytterligare två restauranger i White Guide: Högbo Brukshotell, Sandviken, med betyget 60 poäng (65/68) och Wij Trädgårdar, Ockelbo, med betyget ”också ett bra ställe” (oförändrat). Gästrikland har därmed fyra poängsatta restauranger.

Medelpadskusten har åtta restauranger i guiden (2012 respektive 2011 års betyg inom parentes):
Casiopeija, Sundsvall: 74 poäng (74/71), ”mycket god klass”
Invito Ristorante Italiano, Sundsvall: 64 poäng (64/65), ”god klass”
Brandstation Bar & Matsalar, Sundsvall: 61 poäng (62/65), ”god klass”
Oscar Matsal & Bar, Sundsvall: 60 poäng (60/64), ”god klass”
Restaurang Lörudden, Njurunda: 60 poäng (62/60), ”god klass”
Restaurang Mezoyo, Sundsvall: ”också ett bra ställe” (oförändrat)
Restaurang Vindhem, Alnön: ”också ett bra ställe” (oförändrat)

En restaurang, Skatans Café & Krog, Njurunda, finns inte längre med på listan. Medelpad har fem poängsatta restauranger.

White Guide skapades 2004. Den var en sammanslagning av restaurangguiderna Gourmet 199 Bord (grundad 1987) och Vägarnas Bästa (grundad 1985). White Guide är, med egna ord, ”den enda heltäckande restaurangguiden i Sverige som utvärderar den svenska restaurangscenen med journalistisk integritet. Genom White Guide har Sverige fått en guide på högsta internationella nivå, en självklar auktoritet i restaurang-Sverige.

Hälsingekusten.se har tidigare skrivit om White guide, senast Kustkrogar i topp (5 mars 2013) och Hälsingekusten i krogtopp (22 mars 2012).

Jörgen Bengtson