Kustkrogar i topp

Den svenska restaurangbiblen, White Guide, har kommit med sina omdömen för 2013. Jungfrukusten har sex restauranger som kvalar in på topplistan, två på Hälsinge- och fyra på Gästrikekusten. White Guide klassar krogarna i ”internationell mästarklass”, ”mästarklass”, ”mycket god klass”, ”god klass” och ”också ett bra ställe”.

Jungfrukusten har sex klassade restauranger (förra årets betyg inom parentes):
Albertina i Skärså, Norrala: ”också ett bra ställe” (oförändrat)
Sjömärket i Mellanfjärden, Harmånger: ”också ett bra ställe” (oförändrat)
Axmar Brygga Havskrog, Harmånger: 60 poäng (64), ”god klass”
Bistro Nord, Gävle: 65 poäng (62), ”god klass”
Matildas, Gävle: 66 poäng (63), ”god klass”
Furuviks Brygga, Gävle: ”också ett bra ställe” (oförändrat)

I Hälsingland finns ytterligare två restauranger i White Guide: Växbo krog, Rengsjö, med betyget 63 poäng (63), ”god klass”, och Järvsöbaden, Järvsö, med betyget ”också ett bra ställe” (oförändrat). Borka Brygga, Enånger, fanns med förra året, men har fallit ifrån i år eftersom krögarna slutat. Ytterligare två restauranger från 2012 lyser med sin frånvaro: Lilla k:s trädgårdskök i Bollnäs och Lassekrog i Färila. Det betyder att Hälsingland gått från sju till fyra besöksvärda restauranger.

I Gästrikland finns ytterligare två restauranger i White Guide: Högbo Brukshotell, Sandviken, med betyget 65 poäng (68) och Wij Trädgårdar, Ockelbo, med betyget ”också ett bra ställe” (oförändrat). Gästrikland håller därmed ställningarna med lika många White Guide-restauranger 2013 som 2012. Däremot så tappar Gästrikland och länet den enda restaurangen med ”mycket god klass”: Högbo Brukshotell förlorar tre poäng och åker ner en klass.

Medelpad har åtta restauranger i guiden, alla mer eller mindre lokaliserade till kusten:
Casiopeija, Sundsval: 74 poäng (71), ”mycket god klass”
Invito Ristorante Italiano, Sundsvall: 64 poäng (65), ”god klass”
Brandstation Bar & Matsalar, Sundsvall: 62 poäng (65), ”god klass”
Oscar Matsal & Bar, Sundsvall: 60 poäng (64), ”god klass”
Restaurang Mezoyo, Sundsvall: ”också ett bra ställe” (ny för i år)
Restaurang Lörudden, Sundsvall: 62 poäng (60), ”god klass”
Restaurang Vindhem, Alnön: ”också ett bra ställe” (oförändrat)
Skatans Café & Krog, Njurunda: ”också ett bra ställe ”(oförändrat)

En restaurang, Restaurang Porter Caféet, Söråker, finns inte längre med på listan.

Jörgen Bengtson