Hälsingekusten i krogtopp

Tre restauranger på Hälsingekusten kvalar in i restaurangguiden White Guide: Albertina i Skärså, Borka Brygga i Enånger och Sjömärket i Mellanfjärden. I Hälsingland finns totalt sju restauranger på White Guides lista. De andra fyra är: Växbo krog i Rengsjö, Lilla k:s trädgårdskök i Bollnäs, Järvsöbaden i Järvsö och Lassekrog i Färila.

Den som toppar restaurangligan är Växbo krog med 63 poäng (26 av 40 möjliga poäng för maten och 16 av 25 för servicen). White Guide klassar Växbo krog som enda restaurang i Hälsingland med betyget ”god klass”. Klassen under, ”också ett bra ställe”, omfattar de sex andra restaurangerna i landskapet.

Gästrikland har också sju restauranger med i White Guide, varav två på Gästrikekusten, Axmar Brygga Havskrog och Furuviks Brygga. Högbo Brukshotell placerar sig i topp med 68 poäng (31 för mat, 16 för service) och blir därmed enda restaurang i gruppen ”mycket god klass”, som är klassen närmast över ”god klass”.

Gästrikland har tre restauranger i gruppen ”god klass”, Axmar Brygga Havskrog i Axmarbruk med 64 poäng (26 för mat, 14 för service), Matildas i Gävle med 63 poäng (29 för mat, 16 för service) och Bistro Nord i Gävle med 62 poäng (26 för mat, 15 för service). Två restauranger kvalar in sig i gruppen ”god klass”, Furuviks Brygga och Wij Trädgårdskök.

Medelpad har åtta restauranger i guiden, alla mer eller mindre lokaliserade till Medelpadskusten. Toppbetyg får Casiopeija, som guiden betecknar som ”mycket god klass” och ger 71 poäng (29 för mat, 16 för service). Fyra restauranger får betyget ”god klass”: Invito Ristorante Italiano i Sundsvall med 65 poäng (26 för mat, 16 för service), Brandstation Bar & Matsalar med i Sundsvall med 65 poäng (17 för mat, 17 för service), Oscar Matsal & Bar i Sundsvall med 64 poäng (24 för mat, 17 för service) och Restaurang Lörudden med 60 poäng (24 för mat, 14 för service).

Tre kustrestauranger finns i kategorin ”också ett bra ställe”: Skatans Café och Restaurang, Njurunda, Restaurang Vindhem, Alnön, och Restaurang Porter Caféet, Söråker.

Jörgen Bengtson