Sjöräddning i vattnet

Ett säkert vårtecken är sjöräddningsbåtar. Sjöräddningsbåten rescue Folke Öman kom i vattent en månad tidigare än vanligt i år. I går lyfte en kran den drygt tio meter långa och 26 knop snabba Folke Östman på plats i Lönnånger, som haft sjöräddningsstation sedan 2001.

Sjöräddningssällskapet har tre räddningsstationer på Hälsingekusten.

Den äldsta stationen finns i Hudiksvall, grundad 1997 som filial till stationen i Stocka. I Hudiksvall ligger rescue Evert Taube redo i småbåtshamnen. Stocka, som länge var enda sjöräddningsstation i Hälsingland, stängde 2000.

I Söderhamn finns rescue Arizona i beredskap. Söderhamn har haft sjöräddningsstation sedan 2005.

Sjöräddningssällskapet är en ideell organisation, som utan statsbidrag eller annat offentligt stöd utför 70 procent av sjöräddningen längs Sveriges kuster och i de större insjöarna.

Jörgen Bengtson