Erikshjälpen till Hudik

Efter sommaren etablerar sig Sveriges största storloppmarknadskedja i Hudiksvall. Erikshjälpen, som finns i Söderhamn, får därmed sin andra butik på Hälsingekusten. Detta betyder i sin tur att det redan loppmarknadstäta Hälsingland blir än mer av ett eldorado för älskare av begagnade prylar.

Erikshjälpen Hudiksvall kommer att öppna på Ullsättersvägen i Hudiksvall, nära Swedolbutiken. Erikshjälpen kommer att ha cirka 15 anställda med offentligt stöd. Det är ännu inte helt klart när butiken öppnar, mer än att det blir efter sommaren, sannolikt tidig höst.

I december 2013 öppnade Röda korset en loppmarknad i Hudiksvall. Sedan gammalt har Hudiksvall Norrlands största samlarmässa (april) och bakluckeloppis (maj). Inom kort finns också Sveriges loppmarknadsgigant, Erikshjälpen, i stan.

Sedan tidigare finns flera etablerade, åretruntöppna loppmarknader i Hudiksvalls stad. Störst är Håstaholmen Secondhand och Biståndscenter (har också kafé) på Håstaholmen 3 följt av Bättre begagnat under Ica Träffpunkten på Djupegatan 47, Café 7:an på Västra Tullgatan 7 (har också enkelt kafé), Loppis Möljen i en av röda sjöbodarna och Larssons loppis på Djupegatan 30. Tillkomsten av Röda korset second hand och Erikshjälpen innebär större konkurrens men också två nya skäl att åka till Glada Hudik för att gå på loppmarknad.

Hälsingekusten och Hälsingland som helhet är ett eldorado för lopp-, pryl-, kuriosa- och antikmarknadsälskare, i synnerhet om man räknar in alla auktioner som också finns.

Erikshjälpen har stora butiker med brett utbud. De finns sedan gammal på tre ställen i Hälsingland: Bollnäs, Edsbyn och Söderhamn, med Söderhamn som senaste tillskottet. Totalt har Erikshjälpen i dag 57 butiker i Sverige. Erikshjälpen bedriver kristen och social humanitär verksamhet i Sverige och andra länder, i första hand bland barn och ungdom. Den erbjuder också människor som står utanför arbetsmarknaden arbetsträning och praktik.

Röda korset second hand har vanligen små butiker med ett smalare utbud. De finns i Hälsingland i Arbrå, Bergsjö, Bollnäs, Färila, Kilafors, Ljusdal, Ljusne, Söderhamn och Sörforsa. Totalt är Röda korset, som tidigare kallade sina butiker Mötesplats Kupan, störst i Sverige räknat i antal loppmarknadsbutiker.

Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 5 juni 2014