Rekord för konstrunda

Rekordmånga deltagande konstnärer, strålande sol och mycket som händer i helgen.

Det borde vara den perfekta inramningen för ”Öppen ateljé 2014”, konstrundan i Hudiksvall och Nordanstig. Det var dock färre besökare på den första av fyra dagar i år, åtminstone hos det halvdussinet konstnärer som Hälsingekusten.se besökte under dagen.

I år deltar 37 konstnärer i Hudiksvall och Nordanstig. Hälsingekusten.se frågade två deltagande konstnärer hur har dagen varit?

– Godkänt. Förra året, när var jag ny och med för första gången, var det mycket nyfikna människor och fler som kom, säger silversmed Barbro Svensson Löfstedt, Hillen, Forsa, som i november 2013 invigde sin nya silversmedja i gårdens stall.

– Den här dagen har varit sämre än tidigare. Men det är roligt att så många konstnärer är med i Öppen ateljé. Vi har nio nya i år, säger keramiker Kajsa Gustavsson, Hillen, Forsa.

Hon är veteran i konstrundan. Även om besökarna på årets konstrunda verkar att bli färre, så har folk som hittar till henne blivit betydligt fler under de senaste åren. Förklaringen heter ”nya fjällvägen”, att många resenärer till Härjedals- och Jämtlandsfjällen tar motorvägen till Hudiksvall och sedan fortsätter via Delsbo och Ljusdal. Längs vägen finns skyltar, som talar om att i Näsviken finns Kajsas Keramik och Hälsinge Linneväveri.

Hälsingland är konstrundornas förlovade landskap – men föga känt för det. Varje år ställer över 100 konstnärer ut sina verk under fyra konstrundor. De flesta konstnärer öppnar också sina ateljéer för besökare under konstrundorna. Hälsinglands första konstrunda varje år är alltid i Hudiksvall-Nordanstig, i år 29 maj–1 juni. Sedan följer Bollnäs 14 juni, Ovanåker 2–3 augusti och Söderhamn 1–2 november. Endast Ljusdal saknar konstrunda.

Österlen är vida känt för sin konstrunda, men Hälsingland är det inte. En viktig förklaring är att konstrundorna i Hälsingland är splittrade på fyra dagar eller  helger över vår-sommar-höst. En annan förklaring är att alla kommuner inte är med.

– Det vore jättebra om vi fick med Ljusdal i vår konstrunda och samlade konstrundorna i Hälsingland till samma helg, säger Kajsa Gustavsson till Hälsingekusten.se.

– Vi skulle verkligen välkomna en konstrunda även i Ljusdal. Än bättre vore om alla hälsingekommuner hade konstrunda samma helg, gärna Kristi himmelsfärdshelgen som ger möjlighet till konstrunda under fyra dagar, säger Agneta Bengtson på STF hotell & vandrarhem Kungsgården Långvind, som har konstrundepaket och vill få fler att upptäcka konsten i Hälsingland.

Jörgen Bengtson