Blöt bakluckeloppis

Norrlands största bakluckeloppis fick känna av syndafallet, innan det mot eftermiddagen blev uppehåll. Bakluckeloppis på Kattvikskajen i Hudiksvall samlade i år cirka 250 säljare och tusentals besökare.

Hälsingekusten.se gjorde flera fynd bland de många stånden på kajen i centrala Hudiksvall. Men det var tufft till en början: skyfall som fick många säljare och besökare att ställa in resan. Först vid 12.30-tiden blev det uppehåll.

– Stämningen har varit på topp trots att regnet öste ner från klockan sju i morse till för ett tag sedan, säger Olle Mörk, en av många som arbetar frivilligt för att dra in pengar till idrottsrörelsen i Hudiksvall, till Hälsingekusten.

Olle Mörk har varit igång sedan tidig morgon. När Hälsingekusten.se pratar med honom strax efter klockan 13, har regnet slutat falla, men det är fortsatt mörkt och mulet.

– Vi har haft jättebra försäljning av varmkorv, konstaterar han.

För ett år sedan, då Kattvikskajen gassade i sol, var det kall dricka som gick åt. Det är tvära kast i vad besökarna efterfrågar, men Olle Mörk tycker Hudiksvall är lika fint oberoende av väderlek.

– Hudik är en fantastisk kuststad, säger han huttrande i försommarkylan med värme i rösten.

Sista lördagen i slutet av maj blir Kattvikskajen i Hudiksvalls inre hamn en gigantisk lopp- och kuriosamarknad. Med tiden har den blivit Norrlands största. Förra året var det 207 säljare, i år något färre.

Bakom backluppeloppisen på Kattvikskajen står Strands idrottsförening, Hudiksvalls idrottsförening och Hudiksvalls förenade fotbollsklubb (tidigare ABK med flera). I år var det tolfte gången loppmarknaden gick av stapeln i Hudiksvall. Den började i liten skala utanför Glysisvallen och har nu vuxit till Norrlands största.

Jörgen Bengtson