Rönnskär får fler bäddar

Söderhamns kommun satsar 1,2 miljoner kronor på att bygga ut vandrarhemmet på Rönnskär. En av lotsstationens grannhus, vita huset, ska bli del av vandrarhemmet.

– Vi ska renovera byggnaden och skapa ytterligare åtta rum, säger Ingemar Olofsson, planeringschef för Söderhamns kommun, till Söderhamns-Kuriren (13 maj 2014).

Till detta kommer samlingslokaler och kök i vita huset. Vandrarhemmet ska också få bastu och badbrygga. Totalt sett kommer vandrarhemmet, som i dag har 16 bäddar, att mer än fördubbla antalet bäddar.

Arbetet med att utvidga vandrarhemmet, som är anslutet till Svenska Turistföreningen (STF), kommer att börja i höst.

STF vandrarhem Söderhamn Rönnskär är enda skärgårdsvandrarhem i Hälsingland och Gästrikland. Det har, för att vara vandrarhem på en skärgårdsö på Jungfrukusten, relativt hög standard, med bland annat el och dusch.

Till vandrarhemmet hör också övernattningsstugor på Storjungfrun, Enskär och Klacksörarna. Dessa saknar el, dusch och till och med vatten, som gästen får ta med sig själv.

Enligt Ingemar Olsson har vandrarhemssatsningen, som startade 2010, gått bra.

– Tillsammans med Storjungfrun är Rönnskär en av våra finaste pärlor. Därför känns det bra att kunna genomföra det här som en del i skärgårdssatsningen, säger Ingemar Olofsson till Kuriren.

Hälsingekusten.se har sökt Söderhamns kommun för att få fram hur många gästnätter vandrarhemmet på Rönnskär, inklusive övernattningsstugorna, hade 2013 jämfört med föregående år. Vi har dock inte fått någon statistik.

Jörgen Bengtson