Upprustning på gång

Nu får Hudiksvalls två klassiska hamnmagasin färgen tillbaka! Hudiksvalls gula hamnmagasin har länge varit en skam för staden. Sneda och med flagnande färg står de på stenkajen. År efter år har magasinen, som en gång i tiden var en av sjöfartsstaden Hudiksvalls stoltheter, sjunkit allt djupare i förfall.

Olika ägare – som köpt magasinen av kommunen för en symbolisk peng – har misslyckats med att få igång en upprustning och ny användning av magasinen. I början av året hävde kommunen det senaste köpet, eftersom köparen inte kommit igång med renovering inom föreskriven tid.

Kommunen har sålt magasinen två gånger, utan att något hänt. Nu tar sig kommunen an magasinen på egen hand.

Steg ett började häromdagen: målning. Ställningsbygget är snart avslutat. Sedan tar skrapning och målning vid. Det blir samma gula kulör som tidigare och samma typ av färg, så kommunens fastighetschef Charlotta Butler räknar med att färgen ska fästa bra. Totalkostnaden för de två magasinen blir cirka 1,6 miljoner kronor.

Det kan låta som mycket pengar bara för målning. Men det är småsmulor jämfört med vad en totalupprustning kostar – pengar som kommunen inte har i dag.

Steg två torde bli grundförstärkning. Kostnaden för den är beräknad till 8–10 miljoner kronor.

Steg tre blir att renovera och bygga om hamnmagasinen till museum, verkstad för Mulle Meck, kontor, bostäder eller något annat. Buden är många.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om gula magasinen: Magasinen åter till kommunen (28 januari 2014), Gula magasinen åter till kommunen? (5 november 2013) Magasinsrenovering igång (4 juni 2013), Gula magasinen på gång (7 april 2013) och Magasinsrustning på gång (14 juni 2012).

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, återkommer i ärendet!

Jörgen Bengtson