Söderhamn öppnar stugor

I dag slår Söderhamns kommun upp dörrarna till sina uthyrningsstugor i skärgården och schemalagda båtturer med kommunala taxibåten m/s Hulda af Söderhamn till öarna med övernattningsstugor.

Söderhamn är ensam bland Hälsingekustens kommuner att ha flera övernattningsstugor och regelbunden båttrafik till dessa. Kronan är det STF-anslutna vandrarhemmet på Rönnskär, som håller till i den gamla lotsstationen. Till vandrarhemmet hör skärgårdsstugor – enkla övernattningsstugor – på öarna Storjungfrun (fyra stugor), Enskär (tre stugor) och Klacksörarna (tre stugor). Totalt erbjuder STF Rönnskär 16 bäddar i den tidigare lotsstationen och 6 bäddar vardera i del 11 stugorna, alltså totalt 82 bäddar.

Den betydligt större kommunen Hudiksvall, med fler historiska skärgårdsöar än Söderhamn, har bara en övernattningsstuga. Den ligger i Storhamn på Agön, är föga känd, är inte marknadsförd och saknar tur- eller taxibåt som går dit. Vad Agön dock har, är ett växande privat vandrarhem på Agö fyr, som dock tampas med många problem orsakade av myndigheter, bland annat att Hudiksvalls kommun varken har tur- eller taxibåtar för gäster till och från Agön

Nordanstig har en övernattningsstuga på Gran. Inte heller hit går det någon båt. Här finns dock en ny arrendator, med ambition att utveckla skärgårdsturismen.

– Passa på att ta en tur i vår vackra skärgård, manar Skärgårdsenheten Söderhamn på sin facebooksida, vilket det bara är att instämma i.

Skärgårdsenheten sköter både vandrarhem, övernattningsstugor och båttrafik till öarna. Sedan tillkommer ytterligare båttrafik, som privata m/s Moa af Söderhamn och flera privata taxibåtar står för. Söderhamn öppnar inte bara skärgårdsstugorna varje vår, utan också skärgården!

Jörgen Bengtson