Söderhamn i båtkommuntopp

Söderhamn, Strömstad och Västerås tävlar om att bli Sveriges bästa båtkommun 2014.

Bakom utmärkelsen Årets båtkommun står Sweboat, Båtbranschens riksförbund.

Sweboat har under vintern och våren för fjärde året kartlagt och jämfört förutsättningarna för båtliv i svenska kommuner. Kommuner, båtklubbar och privata aktörer har i undersökningen fått svara på frågor om bland annat kostnader och kötider för båtplatser, service i anslutning till hamnar och förekomst av miljöstationer och båtbottentvättar.

– De här tre kandidaterna gör, utifrån sina förutsättningar, mycket goda insatser för sina invånare, säger Mats Eriksson, verkställande direktör för Sweboat i ett pressmeddelande.

– Bland våra toppkandidater finns dels en välkänd båtkommun där båten är en självklarhet för en stor del av invånarna dels kommuner där båtlivet engagerar en klart mindre del av befolkningen. Den gemensamma nämnaren är kommunernas stora engagemang i frågorna som gör att de som verkligen vill ha egen båt, oavsett prisklass och storlek, har goda möjligheter till det, säger han.

Tidigare undersökningar har visat att många fler än de som har egen båt, vill tillbringa tid på sjön. Undersökningen Årets båtkommun söker svar på frågorna hur lätt det är för invånarna i olika kommuner att ägna sig åt båtliv, vilka kostnader det medför och hur väl kommunerna sörjer för att minimera negativa effekter för miljön.

Söderhamn är ”mesta båtkommun i Hälsingland. År 2012 seglade Söderhamn upp till sjätte plats bland Sveriges båtkommuner i Sweboats ranking. År 2010 låg Söderhamn på plats 44 av 136 undersökta kommuner, efter Hudiksvall som med sin 21:a plats blev tredje högst rankade båtkommun i Norrland. Nu har Söderhamn chans att knipa förstaplatsen.

Den 15 maj kommer beskedet om det blir den klassiska båtkommunen Strömstad eller uppstickarna Söderhamn eller Västerås, som blir Årets båtkommun.

Jörgen Bengtson