Granstugan får nya fönster

Nordanstigs enda uthyrningsstuga i skärgården, stugan på Gran, ska få nya fönster till sommaren.

Nordanstig vill satsa på Granstugan, eller Själstugan som den också heter. Tidigare i år fick den gamla arrendatorn, Hans Östbom, ett flerårskontrakt på att hyra stugan. De nya eller reparerade fönstren vara på plats 1 juni. Totalt kostar fönstersatsningen 15 000–20 000 kronor.

Utöver detta har Hans Östbom en lång åtgärdslista, som han lämnade över till kommunen i höstas. Vad som sker med de andra kraven är dock osäkert.

Hans Östbom vill utveckla ekoturismen på Gran och bygga vidare på öns unika natur och kulturhistoria. Han vill ha en långsiktig satsning på Gran. Tidigare var han under 15 år arrendator, men lämnade uppdraget för några år sedan.

Nu är han tillbaka från den 1 april i år. Han har ett blygsamt arrende på 3 000 kronor per år. Enligt avtalet ska han driva verksamheten i samförstånd med boende på Gran, Nordanstig Turism, Naturskyddsföreningen, Länsstyrelsen och Nordanstigs kommun.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om Gran, om boende eller boendeplaner på ön och Grans potential som besöksmål: Nygammalt på Gran (6 februari 2014), Åter till Gran? (20 november 2013), Nya problem för stugan på Gran (10 oktober 2013), Oklart för stugan på Gran (24 september 2013),  Framtid för Grans fyrplats (13 april 2013), Övernattningsstuga på Gran (2 april 2013), Utredning avgör fyrars öde (3 januari 2013), Gran på Långvind.com (23 september 2012), Fyrar i farozonen (7 augusti 2012), Klassisk fyr blir kommunal? (27 februari 2012) och Ön Grans framtid på bordet (8 december 2010).

Jörgen Bengtson