Övernattningsstuga på Gran

Ön Gran, Gnarp, har en övernattningsstuga som turister kommer att kunna nyttja i större omfattning än tidigare. Före påsk skrev Nordanstig Turism ekonomisk förening under ett avtal om förhyrning av den så kallande Själstugan på Gran.

Avtalet gäller 2013 men kan sedan förlängas med två år i taget.

– Ska vi fortsätta att ha hand om Själstugan kanske vi kan utveckla detta, men i sommar handlar det nog mest om att hitta aktörer som kan ordna båtturer och personer som kan guida, säger Camilla Eriksson Uddén på Nordanstig Turism till Hudiksvalls Tidning i dag.

Gran har potential att bli besöksmål i Nordanstigs skärgård. Men det hänger på att det finns båt att ta sig ut med och stuga för övernattning.

Grans stora potential är sannolikt att få till ett vandrarhem eller motsvarande i fyrhuset.

– Vi har olika skisser på vad man kan göra. Fortifikationsverket äger fyrhuset, vi har möjlighet att ta över. Frågan har varit uppe i flera år, vi måste ta ställning annars kan det avföras från dagordningen, säger kommunalrådet Stig Eng (C) till HT

För några månader sedan blev det klart att den tidigare lotsstationen på Rönnskär i Söderhamns kommun blir STF-vandrarhem. I detta ingår också övernattningsstugor bland annat på Storjungfrun, som har en av Hälsingland tre klassiska fyrplatser.

I år har också ägarna till Agö fyr tagit upp en dialog med STF om att göra Agö fyr till STF-vandrarhem.

Om det vore möjligt att göra samma sak med Grans fyrplats, skulle Hälsingland få starkare dragare för skärgårdsturismen: tre klassiska fyrplatser med vandrarhem eller angränsande övernattningsstuga (Storjungfrun). Nu hänger det på att Nordanstigs kommun är berett att köpa fyrhuset av Fortifikationsverket och hitta en privat entreprenör som vill driva vandrarhem.

Jörgen Bengtson