Hamnnej kan bli ja

Nordanstigs kommun säger nej till Stocka hamnförenings ansökan för att rusta gästbryggan. Men ett nej kan bli ett ja, sedan det visat sig att föreslagna åtgärder till stor del rör kommunal egendom.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har tidigare skrivit om Stocka hamnförenings ansökan, Stockabor för bättre hamn (7 januari 2013). Hamnföreningen vill sätta upp skyltar som upplyser att Kryssarkajen är gästhamn, skylta vattendjup, sätta ut nya stegar vid Kryssarkajen, montera avbärarplankor som hindrar båtar att flyta in under bryggan vid lågvatten, införskaffa arbetsflotte för hamnarbete samt bygga nya trappsteg och räcken till bagarstugan.

Efter avslag i kommunstyrelsen upptäckte kommunalrådet Stig Eng (C) och samhällsbyggnadschef Mats Widoff – efter möte med hamnföreningens ordförande – att kommunen är ansvarig för flera av åtgärderna.

Förutom åtgärderna som hamnföreningen begärt pengar till, behöver intilliggande sjöbod med galleri Pråmen rätas upp och få nya portar. Kommunen äger sjöboden.

Så fort snö och is är borta, ska kommunen ta sig en ny titt på vad som behöver göras i Stocka hamn. Kommunalrådet hoppas också, enligt dagens Hudiksvalls Tidning, att hamnföreningen försöker samla ihop egna pengar till en del av åtgärderna. Han föreslår att föreningen söker pengar ur Iggesunds sociala fonder.

Jörgen Bengtson