Ariel bärgad bit för bit

Fiskebåten Ariel – som legat nästan tio år i Söderhamnsån, varav nästan ett år som vrak på åns botten – är äntligen bärgad. Men Ariel var i så dåligt skick att det inte gick att lyfta upp och länspumpa henne.

NCC, som skötte bärgningen, fick ta upp Ariel bit för bit med timmergrip. Det mesta av resterna gick till deponi på soptippen.

Nu återstår för kommunen att skicka dykare, som undersöker botten och ser om det finns ytterligare bitar att bärga.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om Ariel, senast Ariel riktigt bottennapp (16 mars 2013) och Äntligen skrotning av Ariel? (21 november 2012).

Innan Ariel blev ett problem och en följetång i lokala medier, var fartyget Kattegatt det. Kattegatt sjönk också i Söderhamnsån, och låg där ett bra tag innan kommunen kunde bärga fartyget och bogsera henne till sista vilan. För Ariel gick sönderfallet så långt att hon inte gick att bärga, än mindre bogsera bort. Men nu har även Ariel gott till sista vilan.

Jörgen Bengtson