Äntligen skrotning av Ariel?

Kommer skeppsvraket Ariel, en trålare som sjunkit i Söderhamnsån, äntligen att gå till sista vilan? Det ser så ut. Söderhamns kommun har, enligt Söderhams-Kuriren i dag, fått löfte från Ariels ägare att köpa och skrota vraket.

– Kronofogden har meddelat att ägaren är beredd att skriva över båten på oss utan kostnad, säger kommunens tekniske chef Lars Stål till Kuriren.

Redan 2011 lovade kommunen att Ariel skulle bort. Då flöt hon ännu. I våras sjönk Ariel, vilket Hälsingekusten.se skrev om 2 mars 2012, Nytt vrak i Söderhamnsån.

Ariels föregångare som sjunket skepp i Söderhamnsån, Kattegatt, var under flera år en följetong i lokala medier, inklusive Hälsingekusten.se. I december 2011 bärgade kommunen Kattegatt, plockade upp henne med grävskopa och demolerade det ruttna vraket – till en kostnad av cirka 200 000 kronor.

Bärgningen av Ariel kommer att ske i år och bli billigare, lovar kommunen. Tillvägagångssätt är det samma som för systerfartyget Kattegatt. Bärgarna täpper till hålen. Därefter hjälper räddningstjänsten till att pumpa vattnet ur båten, så att den reser sig från botten. Sedan är tanken att kommunen ska bogsera båten till kajplats på södra sidan av Söderhamnsån. När isen har lagt sig, ska båten skrotas bit för bit, för att på så sätt minimera riskerna för föroreningar i vattnet.

Det återstår att se om Ariel försvinner från Söderhamnsåns botten för gott innan året är slut. Tidigare löften och tidsfrister har kommunen inte kunnat hålla.

Jörgen Bengtson