Ariel riktigt bottennapp

Fiskebåten Ariel, som förra året gick till botten i Söderhamnsån, är ett riktigt bottennapp. Gång efter annan har kommunen lovat att bärga den gamla trålaren, varje gång utan framgång.

I senast försöket den 11 mars tog kommunens tekniska förvaltning hjälp av pumpar och grävmaskin för tömma fartyget på vatten och få henne flytande. Nya läckor, men också läckande olja, satte stopp för detta på måndagen.

Redan 2011 lovade kommunen att Ariel skulle bort. Då flöt hon ännu. Våren 2012 sjönk Ariel och blev ett skeppsvrak på åbotten. I november förra året lovade kommunen att bärga Ariel innan året var till ända. Tidigare löften och tidsfrister hade kommunen inte kunnat hålla. Nu blev det samma sak igen.

Den här gången lovar kommunen att ta nya tag inom kort. Fartyget ska vara bärgat och borta i god tid före sommaren, lyder det nya löftet.

Innan Ariel blev ett problem, var fartyget Kattegatt en följetong i lokala medier, inklusive Långvind.com. Kattegatt sjönk också i Söderhamnsån, och låg där ett bra tag innan kommunen kunde bärga fartyget och bogsera henne till sista vilan.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft en mängd artiklar om Ariel, senast Äntligen skrotning av Ariel? (21 november 2012).

Jörgen Bengtson