Nygammalt på Gran

Uthyrningsstugan på ön Gran får en nygammal arrendator, Hans Östbom, som i 15 år drev verksamhet på ön.

Den tidigare arrendatorn av stugan återvänder för att ta vid där han lämnade men också för att utveckla verksamheten.

Hans Östbom vill utveckla ekoturismen på Gran och bygga vidare på öns unika natur och kulturhistoria. I sju punkter presenterade han i höstas sin vision för ön. Han vill ha en långsiktig satsning på Gran och föreslog därför ett arrendeavtal på tio år.

Ingen känner Gran som Hans Östbom. Han var tidigare tillsyningsman på ön och drev under 15 år uthyrningsverksamhet på och båttrafik till Gran.

I november förra året rapporterade Hälsingekusten.se att tre aktörer var intresserade av att driva verksamhet på Gran. Nu är det klart att det blir Hans Östbom som återvänder och driver verksamhet, med stugan och en barrack som bas.

– Det bör ju vara någon som har stor erfarenhet av havet, och kan hantera väder och vind, säger Stig Eng (C), ordförande i kommunens utvecklingsutskott, till Hela Hälsingland på nätet (4/2 2014).

Hans Östbom blir arrendator den 1 april i år till ett arrende av 3 000 kronor per år. Enligt avtalet ska han driva verksamheten i samförstånd med boende på Gran, Nordanstig Turism, Naturskyddsföreningen, Länsstyrelsen och Nordanstigs kommun.

Hans Östbom lämnade för några år sedan ön sedan Nordanstigs kommun ändrat förutsättningarna för verksamheten. Turismorganisationen Nordanstig Turism tog då över ansvaret för stugan, som tidigare kallades Själstugan. Turer till Gran och verksamhet på ön har det dock varit tunnsått med sedan Hans Östbom försvann. Efter skadegörelse på stugan förra året sade Nordanstig Turism upp avtalet och ville omförhandla det.

Gran är, tillsammans med Storjungfrun, Hälsingekustens mest isolerade ö. Gran ligger öster om Sörfjärden, Gnarp, längst ut i havsbandet.

LHälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om Gran, om boende eller boendeplaner på ön och Grans potential som besöksmål: Åter till Gran? (20 november 2013), Nya problem för stugan på Gran (10 oktober 2013), Oklart för stugan på Gran (24 september 2013),  Framtid för Grans fyrplats (13 april 2013), Övernattningsstuga på Gran (2 april 2013), Utredning avgör fyrars öde (3 januari 2013), Gran på Långvind.com (23 september 2012), Fyrar i farozonen (7 augusti 2012), Klassisk fyr blir kommunal? (27 februari 2012) och Ön Grans framtid på bordet (8 december 2010).

Jörgen Bengtson