Framtid för Grans fyrplats

Nordanstigs kommun säger ja till att köpa fyrplatsen på Gran. Kommunstyrelsen beslutade i veckan med röstsiffrorna åtta mot fyra att köpa fyrhuset med tillhörande byggnader av Fortifikationsverket.

Det är inte klart vad som kommer att hända med fyren. Kommunen för samtal med Sundsvalls kommun om att byggprogrammet på gymnasiet ska renovera fyrplatsen.

Sedan tidigare är en av Hälsinglands tre klassiska fyrplatser, Agö fyr, på väg att bli vandrarhem i privat regi.

Storjungfruns fyrplats, den mest spektakulära av de tre fyrplatserna, har tre närbelägna övernattningsstugor med enkel vandrarhemsstandard. Stugorna ingår i Söderhamns kommuns skärgårdssatsning och det STF-anslutna vandrarhem som kommunen har i den tidigare lotsstationen på Rönnskär.

Ett framtida vandrarhem i Grans fyrhus skulle ge Hälsinglands tre klassiska fyrplatser boende med dragkraft. Sedan tidigare finns en enkel övernattningsstuga på Gran, Själstugan.

Sedan tidigare finns också två STF-anslutna vandrarhem på Hälsingekusten, STF Kungsgården Långvind och STF Maln. Dessa skulle, tillsammans med vandrarhem på öarna, kunna ge Hälsingland ett attraktivt skärgårdsboende för turister.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft flera artiklar om Grans fyrplats och boende på ön Gran: Övernattningsstuga på Gran (2 april 2013), Utredning avgör fyrars öde (3 januari 2013), Gran på Långvind.com (23 september 2012), Gran (23 september 2012), Fyrar i farozonen (7 augusti 2012), Klassisk fyr blir kommunal? (27 februari 2012) och Ön Grans framtid på bordet (8 december 2010).

Jörgen Bengtson