Ön Grans framtid på bordet

Gran på Hälsingekusten utanför Sörfjärden är en historisk ö med fiskeläge, fyrplats och garnison. Nu signalerar både Sundsvalls och Nordanstigs kommuner intresse för att ta Grans fyrbyggnader i bruk. Sundsvalls gymnasium vill låta byggprogrammet rusta upp byggnader och energiprogrammet installera uppvärmningssystem med solfångare och vindkraftverk.

Grans fyr, Agö fyr och Storjungfruns fyr är de tre klassiska fyrplatserna i Hälsingland.

Hittills har bara Storjungfruns fyrplats fått upprustning och användning, som öppnar den för turister och andra besökare. Söderhamns kommun äger sedan flera år Storjungfruns fyrplats.

Agö fyrplats såldes till privat ägare i höstas.

Grans fyrplats ägs av Fortifikationsverket.

Gran har dessutom en intressant natur, med raukliknande former som havet skapat genom erosion, och ett rikt fågelliv. Gran är en av de mest isolerade öarna längs Hälsingekusten, vilket präglar natur och djurliv. Större delen av ön är naturreservat.

Framtiden för Gran har plötsligt blivit en fråga för de två kommungrannarna Sundsvall och Nordanstig genom Sundsvalls gymnasiums intresse för att använda Gran fyrbyggnader i undervisningen. Och Nordanstigs kommun är inte sen att haka på.

– Vi behöver ta ett helhetsgrepp och se hur vi ska göra i framtiden, säger kommunalrådet Stig Eng (C) till Hudiksvalls Tidning (6/12 2010).

Jörgen Bengtson