Asylboendet i Njutånger stänger

I dag börjar Migrationsverket flytta asylsökande från Njutångersgården. Verket har sagt upp avtalet med Karlskronan AB. Samtidigt begär Skatteverket Njutångersgårdens lagfarna ägare, Njutångersgårdens hotell och vandrarhem AB, i konkurs för obetalda skulder på över 700 000 kronor.

Till helgen ska Njutångersgården vara tömd på asylsökande. Enligt Hudiksvalls Tidning ska de asylsökande transporteras tillbaka till hemländerna Serbien och Makedonien.

Konkursen blir av allt att döma nästa för Njutångersgårdens hotell och vandrarhem AB. Kronofogden konstaterade redan vid ett utmätningsförsök den 13 oktober i år att det inte fanns några utmätningsbara tillgångar och att fastigheten sannolikt var överbelånad.

Därmed verkar Royal Swiss hotells saga snart vara all. Sommaren 2009 fick Njutångersgården nya ägare och nytt namn. Det tidigare ålderdomshemmet skulle byggas om och bli profilerat hotell. Satsningen blev ingen succé. Det blev inte heller omvandlingen till asylboende, som varade knappt knappt två månader.

Redan när Migrationsverket tecknade avtal med Royal Swiss hotell kom stark kritik mot ägarnas skatteskulder och allmänna vandel.

– Vi har haft en extrem situation och då är det lätt att det slinker igenom bolag med tveksamma ägarförhållanden, säger Lars Ulander, chef för Migrationsverkets mottagningsenhet i Söderhamn, till Hudiksvalls Tidning (7/12 2010).

Jörgen Bengtson