Antikmässa lockar

Helgen hade inte bara vår i luften, utan också vårens stora begivenhet för många på Hälsingekusten: Antik- och samlarmässan i Hudiksvall. Den är störst i sitt slag i Norrland och samlade intresserade antik- och kuriosajägare under lördagen och söndagen.

Kön ringlade lång framför Glysisvallen, när Långvind.com sökte sig till mässan vid öppningsdags klockan 10 på lördagen. Ishallen blev snabbt fylld av besökare, som mötte både välkända och nya försäljare från Hälsingland men också från andra delar av södra Norrland och norra Svealand.

Hudiksvallsortens samlarförening kände viss oro, då den för några år sedan bytte augusti till april för årets antik- och samlarmässa. Men besökarna fortsatte att strömma till. April har sina fördelar som mässmånad: liten konkurrens och bättre inomhusklimat än en varm augustihelg.

Antik- och samlarmässan signalerar genom sin lokalisering till mitten av april också starten på auktions-, antik-, kuriosa- och loppmarknadssäsongen i Hälsingland. Nästa stora evenemang blir Bakluckeloppis på Kattvikskajen i Hudiksvall den 25 maj. Förra året samlade loppisen, som började på en liten parkeringsplats och nu vuxit till Norrlands största, över 200 försäljare och många tusen besökare.

Efter dessa två vårevenemang följer sommaren olika aktiviteter: två stora lopp-, kuriosa- och hantverksmarknader på Kungsgården Långvind den 7 juli och 4 augusti och massor av gårdsloppisar och auktioner på Hälsingekusten och i landskapets inland.

Jörgen Bengtson