Åter till Gran?

Flera aktörer är intresserade av att driva verksamhet på ön Gran, Gnarp. Hans Östbom, tidigare arrendator av stugan på Gran och arrangör av aktiviteter, vill återvända.

Hans Östbom lämnade ön sedan Nordanstigs kommun ändrat förutsättningarna för verksamheten.

De senaste åren har turistorganisationen Nordanstig Turism ansvarat för stugan, som tidigare kallades Själstugan. Turer till Gran och verksamhet på ön har det dock varit tunnsått med. Efter skadegörelse på stugan först i våras och sedan igen i oktober har Nordanstig Turism tröttnat på att driva verksamheten på nuvarande villkor. Nordanstig Turism har sagt upp avtalet och vill omförhandla det.

Grans hamnförening anmälde nyligen intresse för att ta över ansvaret för stugan.

Som tredje aktör anmäler nu även Hans Östbom intresse.

Hans Östbom säger i ett brev till kommunen att han vill utveckla det han än gång startade och drev i 15 år. Han vill vidareutveckla ekoturismen på Gran och bygga vidare på dess unika natur och kulturhistoria. I sju punkter presenterar han sin framtidsversion för ön. Han vill ha en långsiktig satsning på Gran och föreslår därför ett arrendeavtal på tio år.

Gran är en av Hälsingekustens tre klassiska fyrplatser. Både fyrplatsens och stugans framtid är osäker, även om Nordanstigs kommun i våras förde frågan framåt. I april beslutade kommunstyrelsen att köpa fyrhuset med tillhörande byggnader av Fortifikationsverket. Det är dock inte klart vad som kommer att hända med fyrplatsen, men tankar finns att renovera fyrplatsen och kanske göra vandrarhem av den.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om Gran, om boende eller boendeplaner på ön och Grans potential som besöksmål: Nya problem för stugan på Gran (10 oktober 2013), Oklart för stugan på Gran (24 september 2013),  Framtid för Grans fyrplats (13 april 2013), Övernattningsstuga på Gran (2 april 2013), Utredning avgör fyrars öde (3 januari 2013), Gran på Långvind.com (23 september 2012), Gran (23 september 2012), Fyrar i farozonen (7 augusti 2012), Klassisk fyr blir kommunal? (27 februari 2012) och Ön Grans framtid på bordet (8 december 2010).

Jörgen Bengtson