Oklart för stugan på Gran

Framtiden för Nordanstigs enda övernattningsstuga i skärgården är osäker. Nordanstig Turism har sagt upp hyresavtalet för stugan på Gran, tidigare kallad Själstugan. Turismorganisationen vill att stugägaren, Nordanstigs kommun, och öägaren, staten via Länsstyrelsen Gävleborg, ska rusta stugan och ta ansvar för att det finns tillsynsperson för stugan och båttransport till ön.

– Vi tappade sugen när någon var ute och förstörde där. Det kändes inte roligt, säger Carin Walldin, ordförande för Nordanstig Turism, till Hudiksvalls Tidning i dag.

Hon ser dock fortsatt stor potential i att ha en övernattningsstuga på Gran. Men hon vill ser över villkoren för skötsel och drift.

– Vi har inte tappat sugen att driva det, men det måste göras något bra och tas ett rejält grepp, säger Carin Walldin.

En annan fråga som rör Gran är fyrplatsens framtid. Gran är en av Hälsinglands tre klassiska fyrplatser – de två andra är Storjungfrun och Agön. Det finns tankar på att rusta fyrplatsen, vilket skulle öppna för ett vandrarhem på Gran i likhet med vad som håller på att växa fram i Agö fyr. Storjungfrun har övernattningsstugor knutna till STF-vandrarhemmet på Rönnskär utanför Söderhamn.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om boende eller boendeplaner på Gran: Framtid för Grans fyrplats (13 april 2013), Övernattningsstuga på Gran (2 april 2013), Utredning avgör fyrars öde (3 januari 2013), Gran på Långvind.com (23 september 2012), Gran (23 september 2012), Fyrar i farozonen (7 augusti 2012), Klassisk fyr blir kommunal? (27 februari 2012) och Ön Grans framtid på bordet (8 december 2010).

Jörgen Bengtson