Nya problem för stugan på Gran

Hälsingekustens klassiska fyrplats Gran har en övernattningsstuga, som har blivit utsatt för skadegörelse – igen. Stugan hade knappt hämtat sig från skadegörelsen i våras, förrän en besökare i tisdags mötte en stuga med alla fönster krossade.

Karl-Rune Lindberg, Sörfjärden, slog larm om skadegörelsen. Han tror att skadegörelsen skedde i helgen, eftersom det inte regnat in.

Turistorganisationen Nordanstig Turism ekonomisk förening hyr stugan av Nordanstigs kommun, med målet att få fler övernattningsgäster till Gran. Stugan kallades tidigare Själstugan.

Efter skadegörelsen – först i våras och sedan nu i oktober – är det tungt för Nordanstig Turism. Framtiden för Nordanstigs enda övernattningsstuga i skärgården är osäker.

– Nu måste detta lagas snart, och jag kommer att ta reda på om det finns möjlighet att sätta upp bevakningskameror därute, säger Carin Walldin, ordförande för Nordanstig Turism, till Hudiksvalls Tidning i dag.

Föreningen har tidigare sökt kontakt med stugans ägare, Nordanstigs kommun, och markägaren, staten via Länsstyrelsen Gävleborg, för att diskutera stugans framtid. Konkret handlar det om att se över villkoren för skötsel och drift.

– Än så länge har vi inte fått svar från någon av dem, säger Carin Walldin till HT.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om Gran, om boende eller boendeplaner på ön och Grans potential som besöksmål: Oklart för stugan på Gran (24 september 2013),  Framtid för Grans fyrplats (13 april 2013), Övernattningsstuga på Gran (2 april 2013), Utredning avgör fyrars öde (3 januari 2013), Gran på Långvind.com (23 september 2012), Gran (23 september 2012), Fyrar i farozonen (7 augusti 2012), Klassisk fyr blir kommunal? (27 februari 2012) och Ön Grans framtid på bordet (8 december 2010).

Jörgen Bengtson