Havsörnarna fler i Hälsingland

Många kan vittna om att de sett havsörn på Hälsingekusten och i inlandet. Det finns 20–25 häckande par på kusten, efter att ha varit utrotad på 1970- och 1980-talen. Havsörnen kom tillbaka i slutet av 1980-talet.

– Sedan dess har de gradvis blivit fler, och nu häckar mellan 20 och 25 par i Hälsingland. Vi hittar också nya revir varje år, säger Mats Axbrink, Hudiksvall, till Hudiksvalls Tidning i dag.

Största hotet mot havsörnen är – tågen! Älgar och andra djur blir påkörda. Innan Trafikverket har städat undan dem, frossar örnen på kadavren – och blir påkörda och dödade av tåg.

Havsörnsbeståndet ökar i hela Sverige och finns i nästan alla landskap. Havsörnen är dock fortfarande kategoriserad som missgynnad (NT) på artdatabankens röda lista.

Havsörnen är Nordeuropas största rovfågel, med ett vingspann på närmare 2,5 meter, längd på omkring en meter och vikt på 4–7 kilogram. Havsörnar kan leva runt 40 år, men i frihet blir de ofta inte äldre än cirka 15 år. Häckande havsörn lägger vanligen två ägg, som de ruvar på tillsammans i 35–45 dygn.

Jörgen Bengtson