Uppåt för barnäventyr

Äventyr för barn skördar framgångar på Hälsingekusten. I Mellanfjärden är Trolska skogen en sommarsuccé. I Söderhamn har två konkurrerande piratäventyr lagt en bra sommar bakom sig.

Både Sjörövarmysteriet på Stenö och Piratäventyret i centrala Söderhamn har varit publikframgångar.

På Sjörövarmysteriet har kapten Schack Matt, hans kompanjon Jubb Jubb och barn i olika åldrar letat efter kapten Smiskmörts skatt, gömt sig för träskmonster, löst gåtor och aktat sig för jättebläckfisken.

– Vi är jättenöjda med sommaren. Vi har fått oerhört mycket positiva reaktioner både från barn och vuxna, säger Åke Hellström på Sjörövarmysteriet till Söderhamns-Kuriren (15/8 2014).

På Piratäventyret har kaptenerna Tok och Klok visat barnen runt i ett piratäventyr, som tagit dem ombord på ett piratskepp, hjälpt en trollkarl att åter börja trolla och gjort en elak häxa snäll.

– Det här har vida överstigit mina förväntningar. Vi har haft ungefär dubbelt så många besökare i år som förra året och jag har bara fått positiva reaktioner, säger Fredrik Andersson på Piratäventyret till Kuriren.

Förra året samarbetade Åke Hellström – som år 2008 startade föregångaren till dagens två äventyr, Piratön – och Fredrik Andersson. I år gick de skilda vägar och kommer att fortsätta med det.

Det verkar som om både Sjörövarmysteriet och Piratäventyret kommer tillbaka sommaren 2015.

Jörgen Bengtson