Körkort för vattenskoter

Allt talar för att det blir körkort för vattenskoter. Inom några dagar kommer regeringen att lägga fram förslag om krav på förarbevis eller motsvarande för att köra vattenskoter.

Förslagen har tagits fram av näringsdepartementet med stöd av miljödepartementet, skriver Västerbottens-Kuriren.

– Vår ambition är att införa någon form av kompetenskrav, förarintyg eller förarbevis motsvarande ungefär det som finns på snöskotrar i dag, säger David Eriksson, politiskt sakkunnig (C) på Näringsdepartementet, till VK.

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) flaggade förra sommaren för att det kan bli aktuellt med förarbevis.

– Det har blivit uppenbart att många tar sig stora egna friheter, utan ansvar för andra eller miljö. Det vi annars kallar sjövett”, skrev hon då till Tidningarnas Telegrambyrå (TT).

I december 2013 föreslog Havs- och vattenmyndigheten (HAV) att regeringen skulle slopa vattenskoterförordningen och i stället införa krav på behörighetsbevis samt åldersgränser för snabba farkoster till sjöss.

En fjortonåring, som inte får köra moped, får i dag köra vattenskoter med toppfarter på cirka 120 kilometer i timmen. Det finns varken åldersgräns, storleksgräns eller förarbeviskrav för vattenskotrar.

De flesta motordriva fordon – som moped, motorcykel, traktor, bil, lastbil, snöskoter, större fritidsbåtar och fartyg i yrkestrafik – har åldersgräns och någon form av körkortskrav. Vattenskoter är i stort sett enda motordriva fordon – förutom åkgräsklippare – utan ålders- eller körkortskrav. Allt talar för att vattenskoterföraren får krav som alla andra förare av motordrivna fordon, utom då gräsklipparen.

Jörgen Bengtson