Kulturarv i krigens spår

Söndagen den 14 september öppnar flera kulturhistoriskt intressanta byggnader sina dörrar för allmänheten. ”Kulturarvsdagen” har i år temat ”I krigens spår”. På Hälsingekusten blir det aktiviteter i Långvinds herrgård, Sandarne, Fiskarmuseet Gäddan i Söderhamn och Klasudden i Gnarp.

För 100 år sedan bröt första världskriget ut, 25 år senare började det andra. Kubakrisen hotade att utlösa ett tredje världskrig. Konflikter och krig pågår världen över och präglade under många är Sverige. Krigens spår har gjort tydliga avtryck i det svenska kulturarvet.

– Besök Kulturarvsdagen och ta del i berättelserna om händelser, platser och personer som satt avtryck, runt om i landet, skriver Riksantikvarieämbetet på sin webbplats.

Följande ställen på Hälsingekusten välkomnar besökare att vandra runt i krigens spår den 14 september:

Långvinds herrgård, Enånger, klockan 13 guidning av herrgården, klockan 15–16 föredrag och visning av pensionerade översten Carl Erik Tottie.

Sandarne, Söderhamn/Söderala, klockan 10–16 utställning med bilder och saker med anknytning till temat I krigens spår.

Fiskaremuseet Gäddan, Söderhamn, klockan 13 museet öppnar, klockan 14 guidning av Öster, livet under kriget och Faxeholmens tillkomst, klockan 16 avslutning på CFL med filmen om Emil Vaarman.

Klasudden, Sörfjärden, Gnarp, klockan 12–15 visning av pjäsvärnet och grunderna efter luftspaningstornet.

Tidigare ärs tema för kulturarvsdagar har varit ”Människors mötesplatser” (2013), då Långvinds herrgård, Bergviks industrimuseum, Fiskarmuseet Gäddan i Söderhamn och Hälsingtuna kyrka deltog; ”Under ytan” (2012), då Långvinds herrgård, Fiskaremuseet Gäddan i Söderhamn och Bergviks industrimuseum deltog; ”Gröna platser” (2011), då Långvinds herrgård och Bergviks industrimuseum deltog; ”Kulturens vägar” (2010), då Långvinds herrgård och drygt halvdussinet aktörer i Söderhamn och Ljusne deltog.

Kulturarvsdagen hette tidigare Kulturhusens dag.

Runt om i Europa firar man kulturarvsdagar under september, för att skapa förståelse och intresse för kulturarv och kulturmiljöer. Bakom projektet, som på engelska heter European heritage days, står Europarådet. I Sverige samordnar Riksantikvarieämbetet kulturarvsdagarna, som i Sverige är förlagda till andra söndagen i september.

Jörgen Bengtson