Gävlebocken till historien?

Gävlebockens skapare, reklammannen Stig Gavlén, vill förpassa den världsberömda halmbocken till historiens skräphög. Men köpmännen i Gävle håller fast vid traditionen.

– Det finns de som tycker att det är bra pr att Gävle omnämns i hela världen på grund av bockbränderna. Men pr som bygger på ett eldningsdåd kan inte längre vara bra, skriver Stig Gavlén i en insändare på gd.se.

Han vill begrava bocken för gott efter att den fyllt 50 år 2006.

År 1966 började Stig Gavlén att placera en stor julbock på Slottsberget i Gävle. Redan den första bocken satte någon i brand vid tolvslaget på nyårsaftonen. Olika konstellationer – brandkåren, köpmän, kommunen och Arbetarbladet – har sedan dess fortsatt att sätta upp en stor halmbock på Slottstorget i Gävle inför första söndagen i advent varje år. Vart och vartannat år har den blivit utsatt för brand, rivning, stöld, kollaps, påkörning eller annat sabotage.

Bocken, som Gävle kidnappat från Hälsingland, invigs på skyltsöndagen. Bocken är Hälsinglands landskapsvapen och Hudiksvalls stadsvapen. Den var länge också förknippad med Hälsingland enbart. Först när riksdagen 1904 beslutade att flytta Hälsinge regemente (senare I 14) till Gävle, gjorde bocken sin entré i Gästrikland. Ett tydligt tecken på det var när bocken gjorde avtryck i centrala Gävle i form av en gigantisk halmbock.

Från och med 2013 har Gävle kommun börjat använda ett stiliserat G, som har profilen av en bock, som ”kommunvapen”.

Lagom till första advent kommer Hälsingebocken att stå redo i Gävle. Julbocken i halm kommer att vara impregnerad med flammskyddsmedel, för att försöka förhindra att den bränns ner.

Jörgen Bengtson