Mellanfjärden får affär

Hälsingekustens små samhällen har nästan alla förlorat sina livsmedelsaffärer. Enånger har sin kvar. Nu får Mellanfjärden sin tillbaka.

Den 12 november öppnade Ekonära Hälsingland i Mellanfjärden, Jättendal. Tidigare fanns den i kiosken i Bergsjö. Den nya butiken blir två: en lokal livsmedelsbutik och en webbutik med ekologiska varor.

– Välkommen in till oss och hälsa på om du har vägarna förbi, säger Ekonära på sin webbplats Ekoskafferi.se.

Den fysiska butiken håller öppet onsdag och torsdag under större delen av året. Under delar av året, som advent, blir den också helgöppen. Sommartid är butiken heltidsöppen, liksom den var gångna sommar, då Ekonära drev affär’n i Fjär’n, som den också kallar sig. Butiken inrymmer en liten kaféhörna med kaffe, te, choklad, hembakat bröd och godis. Framöver blir det temakvällar med föreläsningar.

Webbutiken fokuserar på ekologiska, rättvisemärkta och närproducerade  varor. Butiken kallar sig ”saluhallen på nätet”. Den skickar varor över hela Sverige, dock inte kyl- och frysvaror.

– Webbutiken kommer vi att satsa på ännu mera, med fler varor och snabba leveranser till vart än du bor i Sverige, säger Margareta Fredholm och Conny Filin, som driver Ekonära, på webbplatsen.

Ekonära Hälsingland har också en Facebooksida.

Mellanfjärden har tidigare haft en åretruntbutik, under senare år sommarbutik. Nu har den senare blivit åretruntaffär, om än med begränsat sortiment, öppethållande och inget fredags- eller lördagsöppet då Mellanfjärden har fritids- och helgboende.

Långvinds fritidsområde har en sommarbutik sedan 1982 och dessförinnan kiosk från 1968. Men inga av de andra små kustsamhällena har några butiker kvar, ens sommartid, förutom Enånger som har en åretruntöppen affär.

Jörgen Bengtson