Framgång för ”vintersagor”

Hälsingekusten har börjat locka folk till ”vintersagor”. I december har vitt skilda arrangemang i Långvind, Jättendal och Mellanfjärden lockat över 6 000 besökare, varav merparten barn med vuxna följeslagare.

För några år sedan fanns inget av detta. Nu har Hälsingekusten plötsligt fått turistiska dragare, där två av dem – Tomtemys och Trolska skogen – har barnprofil. Till detta kommer gamla barnaktiviteter, som är öppna året om, som Mulle Meck i Hudiksvall, buspalatsen i Hudiksvall och Söderhamn och inomhusbaden i de två metropolerna.

I Långvindsbruk firade Tomtemys i Långvind femårsjubileum med rekordmånga besökare, cirka 2 500 unga och gamla.

I Jättendal (13 december) och Hudiksvall (20 december) skred Midvinterglöd fram som en alternativ ”Lucia i folktron”. Över tusen personer följde detta vinterevenemang med vackra stjärneldar och förtrollande sagor och myter från folktron och nordisk mytologi – och en mycket annorlunda Lucia.

I Mellanfjärden har Trolska skogen haft ett vinterprogram under tre helger, som blivit en stor succé. Efter den avslutande helgen, tredje advent (13–14 december), kunde Trolska skogen summera sex mycket framgångsrika dagar med 2 600 besökare.

Jörgen Bengtson