Fortsatt stängd vägkrog

För exakt två månader sedan stängde Hans Orest Ångersjöns wärdshus och vildmarkscamping. Anläggningen är fortfarande stängd.

Hans Orest lämnade tillbaka nyckeln till Vedmora byalag, som äger anläggningen, efter avslutat arbete den 27 oktober 2014 och stängde ner facebooksidan. Hälsingekusten.se skrev om detta i artikeln Ångersjöns wärdshus stängt (29 oktober 2014).

Hans Orest ville fortsätta driva den restaurang och camping, som familjen Orest så framgångsrikt byggt upp. Men Vedmora byalag var inte berett att gå över till ett omsättningsbaserat arrende. Byalaget ville istället ha lägre priser och mer lokalodlat, en omöjlig ekvation för en restauratör som inte kunde ta ut normal lön alla månader.

Hans och föräldrarna Bernt-Åke (”Lillen”) och Monica Orest arbetade under tre och ett halvt år upp Ångersjöns kafé till en riktig restaurang, med både abonnemang och utkörning av måltider på programmet. De tillförde sidoverksamheter som kanotuthyrning och glasskiosk, startade programverksamhet och utvidgade sortimentet i restaurangen. Omsättningen ökade rejält, men inte tillräckligt för att bära sig under lågsäsongstiderna.

Enligt webbplatsen för Ångersjön mat & vildmarkscamping, som anläggningen formellt heter, är det sommar och bara tillfälligt stängt. Under ”Aktuellt” kan man läsa om dagens lunch, glasservering, öppen hantverksstuga, nya öppettider och restaurang öppen året om – inget stämmer. I själva verket är restaurangen nedsläckt och har en skylt som sedan två månader säger ”OBS! STÄNGT TILLS VIDARE”.

Vedmora byalag började annonsera efter ny arrendator redan under sommaren. Än har det inte dykt upp någon. Det många oroat frågar sig är vad som kommer att hända med den fina verksamhet, som nu har gått i graven.

Jörgen Bengtson