Ny kustväg åt norr

I dag öppnar en av Europas största vägkustleder för bil-, buss- och lastbilstrafik: E 4 förbi Sundsvall. Två mil ny väg, fem trafikplatser och 33 broar – däribland den 2 109 meter långa Sundsvallsbron – öppnar för trafik. En viktig förbindelse för Hälsingekusten norrut är därmed verklighet.

– Äntligen är det dags att få manifestera att det här lyckade arbetet är klart, säger Lena Nordung, kommunikationsansvarig på Trafikverket Region Mitt, i ett pressmeddelande.

Invigningen äger rum i närheten av Utsiktplats Sundsvallsbron vid Södra kajen. Bandklippningen utförs av kung Carl XVI Gustaf tillsammans med Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm och infrastrukturminister Anna Johansson (S).

Efter bandklippning släpper Trafikverket på trafiken över Sundsvallsbron klockan 17.00. Därmed avslutas, enligt Trafikverket, det största broprojektet i Europa under 2000-talet.

Jörgen Bengtson