Skärgårdsbetalning med kort

Öarna i Hälsinglands skärgård är dåligt elektrifierade, men det finns undantag. På ön Orn, Söderhamn, kan man numera betala båtplats och annat med kort.

Öarna i Söderhamns skärgård är mer elektrifierade än i Hudiksvalls. Det är sannolikt en följd av att Söderhamn har kvar ett kommunalt elnätsbolag. Båtfolk är vana att ha med sig kontanter i skärgården, även sedan kort blivit gångbara mest överallt. Men på ön Enskärsoren, mer känd som bara Orn, går det att betala med plastkort.

Enskärsoren är en ö sydöst om Söderhamn, där Söderhamns Motorsällskap har en populär hamn i yttre skärgården. Här finns femtiotalet gästplatser, el till många av gästplatserna, toaletter, sopkärl, grillstuga och bastu. På ön finns en klubbstuga med nyupprustat kök, sällskapsrum och uthyrningsrum samt separat gäststuga. Här finns också trådlöst internet, och det går som sagt också bra att betala med kort, en nyhet för i år.

Söderhamns Motorsällskap bjuder besökare som vill tälta på gratis tältplats. Ön har också fina badstränder och strövområden.

På de stora öarna i Hudiksvalls ytterskärgård, Agön och Kråkön, finns ingen el. Nätägaren Fortum var snabb med att montera ner elnätet, när fyrarna gick över till solcellsdrift. Detta hämmar nu utvecklingen på dessa två öar, där el till exempel hade gjort det mycket lättare att driva vandrarhemmet på Agö fyrplats.

Jörgen Bengtson