Större hamn i Långrör?

Söderhamns kommun behöver investera 25 miljoner kronor i Långrörs hamn – men saknar pengarna.

Kultur- och samhällsservicenämnden (KUS) har stora investeringsbehov. KUS har prioriterat hårt och listar tre områden som topprioriterade: muddring av farleden till Långrörs hamn i Sandarne (kostnad 25 miljoner kronor), utbyggnad av äventyrsbadet Aquarena i Söderhamn (5 miljoner) och snökanon till Hällmyra (1 miljon).

langrors_hamn

Om kommunen bygger ut farleden till och hamnen i Långrör kan större, mer djupgående fartyg gå in. Dagens fartyg kan inte gå in med full last; än mindre är det möjligt för större fartyg att angöra hamnen. Kommunen räknar med att sjöfarten till Långrör kommer att öka om terminalen i Stugsunds hamn i Söderhamn läggs ner.

Satsningen på att utveckla hamnen i Långrör är högprioriterad.

– Det är inte säker att vi måste dit med alla 25 miljoner själv. Vi ska titta på vad vi kan få för bidrag från EU och Havs- och vattenmyndigheten, säger Stig Nordgren (V), ordförande för KUS, till Söderhamns-Kuriren i dag.

Jörgen Bengtson
Foto: Söderhamns Stuveri & Hamn AB