Tidigt vårväder i Östersjön

Våren har kommit tidigt till Östersjön, och det efter en sen vinterankomst. Ett bevis på det är isvägarna i Lule skärgård, som öppnade för en månad sedan och nu börjar stänga.

Bottenviken och Bottenhavet har haft de tunnaste havsisarna sen femtiotalet. Det gör att isvägarna har dålig chans att överleva. Stormen Ole för några veckor sedan förde dessutom det mesta av isen över till den finska sidan.

– Det innebär ju att vi förmodligen kommer att få lägga 2015 till böckerna som det lindrigaste isåret vi sett sedan vi började vår iskartering i slutet på femtiotalet, säger Lisa Lind, oceanograf vid SMHI:s istjänst, till Sveriges Radio (22 februari 2015).

ejder

Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) håller koll på årstidsväxlingarna. En särskild årstidskarta ger besked om när en ny årstid är i antågande eller har anlänt.

Denna vecka kom rapporter om ejderns ankomst till norra Östersjön och Finska viken. Ejderns ankomst är i skärgården ett av de säkraste tecken på vår. Och från land kom rapporter om tussilago. Detta gör att många nu förkunnar att våren är här.

På Hälsingekusten kan man tycka att våren har anlänt. Men den meteorologiska våren, som inträder när sju dagar i rad haft över noll grader Celsius, har inte kommit ännu. När sju vårvädersdagar är till ända, räknar man vårens ankomst från den första av dessa dagar.

Jörgen Bengtson