Abborrekord trettio år

Sveriges största abborre firar i dag trettioårsjubileum. Den 9 mars 1985 fångade Gary Wickins en 3 150 gram tunga och 51 centimeter långa abborre, som fortfarande gäller som svenskt sportfiskerekord. Fångsten skedde visserligen inte på Hälsingekusten, utan på Hällemyrs myr, Bohuslän, men ingen har lyckats fånga en tyngre abborre sedan dess.

800_abborrekordet

Abborren brukar vara en av våra allra mest populära sportfiskar. Varje år fiskar hundratusentals svenskar i insjö och hav – från land, brygga, båt och is – ”den randiga jägaren”. Den finns i nästan alla vatten och är Sveriges mest talrika rovfisk.

Gary Wickins berättar i tidningen Båtliv om den legendariska abborrfångsten:

– Det var en hög romstinn hona, buken var som en rugbyboll. Samtidigt var det också en otroligt vacker fisk med härliga färger och stora fina fenor. Vi slängde oss direkt till närmsta butik med krönt våg och där fick jag bekräftat för mig att rekordet var slagit. Jag ser den fortfarande som mitt livs fisk, det kanske bara händer en gång i livet att man fångar någonting som man alltid kommer att minnas, säger Gary Wickins.

Jörgen Bengtson
Foto: Båtliv