Östersjömiljöförening i konkurs

En förening som samlat kommuner runt Östersjön för värn av havsmiljön, Kimo Baltic Sea, med Söderhamns kommun som medlem, har begärt sig själv i konkurs.

Det skedde i fredags sedan medlemskommunerna gjort tummen ner för att täcka organisationens förluster på 1,7 miljoner kronor. Sekretariatet finns i Simrishamns kommun. Kimo bildades på initiativ av Simrishamns kommun 2008.

Kimo växte till ett nätverk med cirka 150 kommuner från runt Östersjön och Nordsjön – innan organisationen kastade in handduken i veckan. Svenska medlemmar i Kimo är kommunerna Söderhamn, Västervik, Kristianstad, Simrishamn, Ystad, Malmö, Lomma och Helsingborg. Långt fler kommuner än medlemskommunerna, som 2014 bara var 13, deltog i verksamheten.

kimobaltic-large

Kimo har jobbat med bland annat ett projekt om skräpfiske (Fishing for litter, FFL). FFL handlar om skräp, som följer med fiskets nät eller trålar och skräp i stort som finns i havet. Fiskarna tar skräpet i hamn.  Vid FFL-starten 2011 var hamnarna i Simrishamn, Sölvesborg och Ronehamn på Gotland med. För ett år sedan deltog cirka 20 svenska hamnar i projektet.

Andra projekt är Spökgarn i svenska vatten, Biogas och biodiesel från fiskrens och bifångst, Nätverk för oljeskyddsberedskap och The Living Coast (samarbets- och erfarenhetsutbytesprojekt rörande kustzonsplanering).

Bakgrunden till föreningens begäran om konkurs är att flera av miljöprojekt har fått sin redovisning underkänd av finansiären Svenska institutet (SI). SI har krävt pengarna tillbaka, rapporterar Tidningarnas Telegrambyrå (TT).

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har skrivit om Kimo tidigare: Fiskar havet på skräp (20 februari 2014) och Skräpfiske i fokus (28 april 2012).

Jörgen Bengtson