Bänka dig på Västra berget

Många kuststäder har stadsberg med väderstrecksnamn. Söderhamn har Östra berget med Oscarsborg och mindre kända Västra berget. Västra berget har fått en välbehövlig upprustning, som startade 2010 och nu går mot sitt slut.

Ett torn från tidigt nittonhundratal utgör sedan gammalt kronan på verket. Tornet har nu fått en 13,5 meter, rundformad bänk, som omger tornet. Den är ett resultat av flera klassers arbete på Staffangymnasiet.

Upprustningen har också gett Västra berget bättre tillgängligheten, rastplatser, vindskydd, grillplatser och informationstavlor. De tidigare igenväxta stigarna är röjda. En ny trappa leder upp till toppen. Nu går det att grilla korv och dricka kaffe med Söderhamns bästa utsikt framför sig.

Vastra berget Soderhamn

När upprustningen av denna drygt hundra år gamla miljö är färdig, ska utsiktsplatsen till hösten få en panoramabild med namn på berg, sjöar, öar, byggnader och annat man ser från berget.

Västra berget är en stadsnära oas, som man når bland annat från kulturhuset Kvarnen vid Söderhamnsån.

– Det är lätt och hitta frihetskänslan på berget. Allt fler föreningar förlägger aktiviteter i området och till alla andra söderhamnare är det bara att rekommendera en tur upp på berget, skriver kommunen på sin webbplats www.soderhamn.se.

Jörgen Bengtson
Foto: Söderhamns kommun