Fint firande i Fränö

Många traditionstunga platser på Hälsingekusten bjuder upp till dans på midsommarafton. En av de tyngsta är forngården Fränö, Forsa, som samlade cirka tusen personer på dagens firande, som pågick nästa hela dagen. Dagen började med några regndroppar, gick över i uppehållsväder och slutade i sol.

Ett annat stort firande, men av modernare snitt, dock med samma dans och lekar runt midsommarstången, står Långvinds fritidsområde. Här slöt cirka 500 personer upp till midsommarfirande i strålande solsken.

Midsommar Frano bat pa avstand

På Fränö började firandet vid 11.30-tiden, med massor av folk som stod samlade vid bryggan för att lyssna på kulningen mellan kyrkbåten från Forsa och kvinnan på bryggan.

Sedan marscherade spelmännen och spelkvinnorna, anförda av Marta Trolin, från stranden till forngården. Där ledde de sedan processionen med majstången till resning och dans runt stången.

Forsa sockens hembygdsförening, som äger forngården med totalt cirka 30 byggnader, arrangerar ett traditionellt och mycket uppskattat midsommarfirande. Det lockar folk från när och fjärran. Långvind.com hörde både amerikanska röster, som var fascinerande över vad de såg och upplevde, och utsocknes från olika delar av Sverige.Midsommar Frano stang

Över 2 000 personer kom till Fränö, många med picknickkorg och filtar, andra för att spela tombola och på chokladhjul, många för att umgås och äta av det som forngården bjöd ut på tre ställen, åter andra för att njuta av folkmusik och folkdans.

Nisse Grundström berättade om forngården, som egentligen är två, och om vilka byggnader som stod sedan begynnelsen och vilka som var ditflyttade. Han tackade också alla som hade kommit till firandet och betalat entrén, som är mycket viktig för att föreningen ska ha råd att hålla forngården i gott skick.

Avslutningen blev musik med Ulrika Beijer med flera på temat Forsablått, nästa års stora musikteaterföreställning i Hudiksvall, som blir på Holma-Helsinglands linspinneri i Sörforsa.

Midsommar Langvind stangLångvinds fritidsområde (bilden nedan) hade fyra musikanter och sångledare, som såg till att både stora som små dansade runt midsommarstången.

Här skedde klädning och resning av stången, som traditionen är i Långvind, dagen före.

När folk började strömma till vid 15-tiden på midsommarafton stod stången och väntade på sina dansanta vänner.

Som vanligt var det full rulle i Sommarbutiken, med försäljning både i butiken och utanför. Lotterna som arrangören Långvinds samfällighetsförening bjöd ut, gick som smör i solsken. Även här var det gott om tillresta, som firade midsommar på traditionellt sett, om än utan den fantastiska inramning som Forsas forngård och sjön utgör.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 20 juni 2015