Njutånger har fått ny orgel

Njuångers kyrka har fått ny orgel, som kronan på verket av renoveringen som startade förra sommaren.

Den 16 april 2015 kom den omonterade orgeln i en långtradare till Njutångers kyrka. Sedan hade orgelbyggarna från Ungern mycket att göra innan orgeln kom på plats. Nu står det där och kan fylla kyrkorummet med musik, som inget annat instrument kan.

– En ganska stor händelse. En bra kyrkorgel kan hålla i flera hundra år, skriver Mats Hylander, kyrkomusiker i Enånger-Njutångers församling, i församlingstidningen Kyrkbladet (nummer 3, 2015).

Den 30 augusti blir det invigning av nya kyrkorgeln med mässa och efterföljande lunch. I anslutning till måltiden berättar orgelbyggare Helmut Lutz om projektet, som gav Njutångers medeltidskyrka en modern orgel.

Njutangers kyrka

Orgeln är ett speciellt instrument. Mycket av den klassiska musiken är kyrkomusik i form av bland annat kantater, oratorier och mässor, som de stora mästarna skrev för att uppföras i kyrkor. Det mesta av kyrkomusiken är skriven för orgel. Nästan alla orglar i Sverige finns i kyrkor, några få i profana byggnader som konserthus. Så nog är orgeln ett instrument i en klass för sig.

– I dag kan man med bra högtalare sitta hemma och njuta av inspelad musik. Men en kyrkorgels ljud har en förmåga att ”fylla upp” en hel katedral – och det kan inte de bästa högtalarna återspegla, slår Mats Hylander fast.

– En kyrkorgel ska avlyssnas på plats, lägger han till.

Njutångers kyrka är speciell. Den är en av Norrlands få medeltidskyrkor som fortfarande ligger vid havet. Landhöjningen har visserligen flyttat havet många hundra meter från kyrkan, men havet är fortfarande i högsta grad synligt från kyrkan.

Kyrkan stängde sommaren 2014 för renovering. Den öppnade – efter det att renoveringen tagit längre tid än planerat  – igen första advent. Då hade kyrkan fått nytt värmesystem, isolerat tak, energiglas i fönstren, slipat och behandlat golv samt en läktare som inte längre svajar.

Text och bild:
Jörgen Bengtson