Ljusnebad med många liv

Hälsinglands största friluftsbad, Ljusnebadet, har varit nere för räkning många gånger. I dag klockan 15 öppnade badet för ännu en säsong.

I år får badet en bemanning, som gör att Ljusneparkens badförening, som driver badet, ser optimistiskt på säsongen. Nio personer från Resurscentrum kommer att sköta kiosken och många andra funktioner på badet. Föreningsmedlemmarna står för bland annat poolstädning och gräsklippning.

Det är just föreningen och dess medlemmar, som gör att det tidigare kommunala badet överhuvud taget finns kvar. Ljusnebadet har – som katten – många liv.

I år har föreningen bytt en av pumparna. Samtidigt gick föreningen på pumpen, då kommunen avslog en ansökan om extra bidrag.

Friluftsbadet i Ljusne byggdes 1971. Sedan 2002 driver Ljusneparkens badförening badanläggningen.

Badet låg i dödsryckningar 2012, när kommunen till slut beviljade upprustningsanslag.

År 2013 senare var det dags igen. Nu stod valet mellan rivning, malpåse eller upprustning. Det blev en begränsad upprustning.

År 2014 såg Ljusnebadet åter ut att gå mot nedläggning. Men det här gången blev räddningen ny styrelse, privat sponsring på 160 000 kronor och kommunalt driftsbidrag på 200 000 kronor.

Ljusnebadet

Än är badet inte räddat, men det spirar en ny optimism efter förra årets säsong och den nystart den nya styrelsen gett föreningen och badet. I år satsar Ljusneparkens badförening för andra året på artistuppträdanden: Lasse Berghagen har konsert på Ljusnebadet den 18 juli. Förra året var Mikael Rickfors artisten, som hjälpte till att lyfta badet.

Ljusnebadet har Hälsinglands enda femtiometersbassäng. Till detta kommer barnbassänger, två vattenrutschbanor, klättervägg, bangolf, beachvolleyplan och servering.

Ljusnebadet finns sedan 2013 på facebook.

Jörgen Bengtson
Foto: Lars Arnell