Kalix och Absolut goda exempel

Det räcker inte med kvalitet. Det måste också till ett långsiktigt och framgångsrikt varumärkesarbete, för att lyfta svenska livsmedel till nationell och framför allt internationell succé.

Så kan man sammanfatta traktören, måltidsutbildaren och entreprenören Carl Jan Granqvists budskap till sextiotalet åhörare på Kolhuset, Café Bränneriet, Enånger, på torsdagskvällen.

Det hela började med en välsmakande buffé från Maiz kök Café Bränneriet och fortsatte sedan med en föreläsning.

Carl Jan GranqvistCarl Jan Granqvist kom till Långvind tredje året i rad, för att prata om mat och berätta om sin egen livsvandring

– Man kan ta in kunskap på väldigt många olika sätt: via ögon, öron, mun och näsa, säger han mot bakgrund av att han växte upp som dyslektiker, fick stämpeln ”kodum” och sökte kunskap andra vägar än via böckernas värld.

Kunskap har han samlat och omsatt i en exempellös framgång, både för egen del och för svensk måltidsutveckling och besöksnäring.

Carl Jan Granqvist ser stor potential för svensk livsmedelsutveckling och visar på två goda exempel: Kalixlöjrom och Absolut Vodka.

När Kalixlöjrom 2010 fick ”skyddad ursprungsbeteckning” av Europeiska unionen (EU), steg priset på rom från siklöjan i Bottenviken med 100 procent. Norrbottens Kustfiskareförbund blev ägare till Sveriges hittills enda ursprungsmärke för livsmedel.

Ett än mer intressant exempel är Absolut Vodka. Tjugo procent av allt vete i Skåne går till att tillverka Absolut Vodka, som är världens främsta premiumvodka. Framgången är inte designen på flaskan, även om den är viktig, säger Carl Jan Granqvist och avslöjar vem som står bakom framgången:

– Egon Jacobsson, en tvättäkta sossepamp, säger han med å-uttal på ”sosse”.

Han var ordförande i statliga Vin & Sprit AB, blev sedan verkställande direktör för bolaget och hade en sällsynt förmåga att se och lyfta brännvinet från Skåne. Han hade en judisk vän i New York, ”som kände varenda barmästare i New York och såg till att Absolut Vodka var det som gällde”, enligt Carl Jan Granqvist

Många år senare, år 2008, köpte Pernod Ricard bolaget för 55 miljarder kronor, bara för att komma åt varumärket ”Absolut”. Resten sålde Pernod Ricard.

Historien slutar inte där. År 2014 lanserade Absolut Vodka en ny produkt, Absolut Elyx, ”som inte får säljas i Sverige, kostar dubbelt så mycket, efter tio år får svenskarna köpa den. Man bygger varumärket, nu med biotopbestämd säd”, säger Carl Jan Granqvist och berättar att denna vodka smakar bättre än någon annan vodka han smakat.

Hans poäng är att kombinationen högkvalitativ produkt och varumärke är vad som kan göra svensk livsmedelsproduktion framgångsrik. Problemet han ser är att Sverige har ”för mycket korporativt ägande med för mycket tjänstemän” som styr. Udden är tydligt riktad mot Lantbrukarnas Riksförbund (LRF).

Carl Jan Granqvist ser en stor potential i svensk livsmedelsproduktion, där vi har Golfströmmen och de många soltimmarna, som ger Norden en enorm konkurrensfördel.

– Vi får så många soltimmar. Det finns ingenstans i världen, där vi kan odla så långt norrut som i Norden, säger han.

Svenskt livsmedelsexport är värd 70 miljarder kronor per år jämför med vapenexportens 8 miljarder kronor.

– Ingen har en aning om att vi har så stor livsmedelsexport, säger Carl Jan Granqvist.

Ett bekymmer är dock att ”svenskarna ätit förrådsmat i 2000 år” och att ”vi är så tacksamma över att vi inte svälter”. Å andra sidan har svenskar och nordbor blivit experter på olika lagringsmetoder.

Carl Jan Granqvist tror starkt på Europa som ”måltidsdestination”, som har för tillbaka till den brittiska drottningen Victoria.

– Drottning Victoria skapade liturgi kring måltiden, med att man sitter vid bordet, har olika glas för olika drycker, har olika matinstrument och mat från alla delar av världen, säger den entusiastiska krögaren från Grythyttan och Saxåbruk i Filipstad.

Carl Jan Granqvist berättade också i Långvind vad han vill ägna de kommande tio åren åt: en bred forskning inom sinnenas perception och en internationell, vetenskaplig tidskrift för ”Culinary Art-Craft-Heritage”, som inom tio år ska bli en av de internationellt ledade tidskrifterna inom matkonst. Han beräknar att projektet kommer att kosta tio miljoner kronor.

Han vill också skapa ett centrum för europeisk matkultur, där han räknar upp fem styrkor som Europa har jämför med resten av världen: (1) måltiden som en värdegrund, som sakrament som är ”en del av vår kristna idélära”; (2) klimatet; (3) terroir i form av både land och vatten; (4) biotop; (5) teknik för lagring av livsmedel respektive tillagningsteknik.

Carl Jan Granqvist, 70 år, har tagit ut kurs för det kommande decenniet. Vi ser fram mot nya möten i Långvind.

Hälsingekusten.se har haft tre artiklar om Carl Jan Granqvists i Långvind: Carl Jan Granqvist till Långvind (16 juli 2015), Sverige sent ute (25 juli 2014) och Golfströmmen bakom nordiska köket (31 juli 2013).

text och foto:
Jörgen Bengtson