Succé för mesta hemvändardagen

Årets Hälsinge marknad blev ännu en succé, sannolikt med nytt omsättningsrekord. Solen sken över Hudiksvall och marknaden i dubbel bemärkelse.

– Många knallar pratar om omsättningsrekord. Fredagen är kanske den bästa någonsin för knallarna sedan många år, och enligt vad de berättar är Hälsinge marknad förmodligen den bästa för dem, säger mässgeneralen Hans Bäckström i dagens Hudiksvalls Tidning.

Marknaden är onekligen populär: cirka 60 000 besökare år efter år, omkring 475 knallar på plats i år och en kö på 100 knallar som vill komma in på marknaden. Hälsinge marknad är, utöver detta, den stora hemvändardagen, eller snarare hemvändarhelgen, i Hudiksvall.

Till den officiella delen av marknaden kommer den inofficiella, främst ”knallar” som fått tillstånd att sätta upp sina stånd på kommunal mark utanför marknadsområdet, till exempel Rotary och IOGT.

Ola Nilsson och Pierre AhlqvistRotary i Hudiksvall är återkommande på marknaden med kolbulleförsäljning och insamling till förmån för så kallade shelterbox för katastrofområden. En  shelterbox är en transportlåda med livsnödvändigt innehåll – tält, spis/kamin och andra nödvändiga varor för en familj på upp till tio personer – för folk i katastrofområden. Under denna och två tidigare marknader har Rotary i Hudiksvall samlar ihop pengar till cirka tio shelterboxar.

På bilder ser vi kolbullegräddarna Ola Nilsson och Pierre Ahlqvist.

text och foto:
Jörgen Bengtson