Koll på vädret i backspegeln

Vill du kolla vädret för din plats på Hälsingekusten upp till 25 år bakåt? Det är möjligt på Lantbruk.se.

Företaget Dataväxt AB har – med hjälp av statliga SMHI:s rapporter från 223 väderstationer runt om i Sverige – skapat en internetbaserad tjänst för väderstatistik från i dag och 25 år bakåt i tiden.

Vädertjänsten ingår i portalen Lantbruk.se, som också samlar data om växtodling, kartering, maskiner och forskning. Vissa av tjänsterna är bara tillgängliga för Dataväxts kunder. Övriga är – åtminstone än så länge – gratis, däribland vädret.

Langvind vaderFör att få fram vädret, klicka man på ”väder”, skriver in orten man är intresserad av och väljer sedan hur många år bakåt man vill gå. Resultatet blir grafer över nederbörd och temperatur. Det framgår också tydligt vilken SMHI-station, som har levererat uppgifterna till den ort man söker information om. Det går alltså bra att få väderstatistik från andra orter än dem med väderstation. Exemplet på bilden är för Långvinds bruk.

Tjänsten presenterades i samband med Borgeby fältdagar i juni i år.

– Eftersom sidan fortfarande är en betaversion har vi inte slagit på stora trumman ännu. Fler funktioner kommer, säger Johan Martinsson till tidningen Land.

SMHI:s medelvärden för väder har hittills har varit baserade på åren 1960–1990. Nu får vädret en fortsättning 25 år framåt, för från de flesta mätstationer finns statistik från 1991 och framåt.

Jörgen Bengtson