Trollharen blir året-runt

Fiskeläget Trollharen, Skog, har levt upp under somrarna. Nu bygger Trollharens Fisk ut sin restaurang till en året-om-anläggning.

 

Trollharens fisk

Lagom till första advent öppnar Trollharens Fisk sin nybyggda restaurangdel. Därmed gör Trollharen Fisk samma som Restaurang Albertina i Skärså, Norrala, och Axmar havskrog, Hamrånge, gjort innan: öppnar för julbord.

Fram till nu har Trollharens Fisk serverar fiskbuffé i ett tält under sommaren, 1 juni–30 augusti. Det har gått så bra att ägarna, familjen Flodberg, nu expanderar och bygger en rejäl året-om-restaurang.

Trollharen var från början en ö. Trollharen har sitt namn efter orden ”troll” och ”har”, det senare ett dialektalt ord för stengrund eller litet stenigt skär. Troll trodde man fanns i skogen mellan havet och Skog.

Trollharen blev ett fiskeläge i mitten av 1800-talet. Fiskeläget har troligen inte haft någon bebyggelse före 1850. Då byggdes den äldst bevarade stugan, den så kallade präststugan.

Fram till 1920-talet bodde fiskarbefolkningen sommartid i små fiskarstugor i Trollharen och vintertid i permanentbostäder i Granöby. Under mellankrigstiden började allt fler flytta till fiskeläget och bo där permanent. På 1940-talet hade Trollharen, liksom många andra fiskelägen på Hälsingekusten, sin storhetstid. Trollharen hade 13 yrkesfiskare och affär. Den sista yrkesfiskaren, Helmer Wiklund, slutade med fisket 1983, 80 år gammal och fiskare i fjärde generationen, enligt Trollharens lokala historia, som är anslagen i fiskeläget.

Jörgen Bengtson
Foto: Trollharens Fisk