Snökanoner till Söderhamn

Söderhamns idrottsområde Hällåsen får två snökanoner, som ska bana väg för skidspår med snö under hela vintern.

Vintern står för dörren. Många skidåkare hoppas på snö i Söderhamn. Nu hjälpet Kultur- och servicenämnden (KUS) naturen på traven, när Kung Bore inte är med på noterna. KUS beslutade i går att investera i två snökanoner för totalt cirka 800 000 kronor.

Söderhamns kommun och idrottsrörelsen i kommunen har under många år utvecklat Hällåsen-Hällmyraområdet, söder om Söderhamn. För vintersport finns här bland annat flera skidspår. Sammanlagt finns tio kilometer elbelyst skidspår.

– Söderhamn har fått mycket fin respons för sin satsning på hela rekreationsområdet, skriver kommunen på sin webbplats Soderhamn.se.

Hällåsens spår är populära för motionärer, som gärna tränar inför Vasaloppet och andra skidtävlingar. Hittills har kommunen inte kunnat garantera någon längre övningssträcka, när det varit vintertemperatur men ingen snö. Då har det gått att skrapa ihop isskrap från Hällåsens bandyplan – till knappt en kilometer skidspår.

SnokanonnSnökanonerna, som på bilden, gör att Hällåsen kan bli en modern och attraktiv skidanläggning.

– Snökanonerna gör att vi i princip kan garantera snö vid någon enstaka minusgrad, säger kultur- och fritidschef Anders Uddén på Soderhamn.se.

Det betyder i sin tur att Söderhamns kommun kan satsa på skidturism och locka skidåkare från när och fjärran.

I KUS-nämnden var alla partier eniga om att investeringen skulle göras för att öka skidturismen. Den ska in sin tur ge tillväxt både inom föreningsliv och näringsliv. Snögarantin är en klar konkurrensfördel.

Söderhamns åtagande att arrangera Vinterveckan 2017 med skid-SM bidrog till att frågan om snökanonerna fick ett snabbt avslut.

– Så är det, men vi tänker större och längre än en Vintervecka 2017. Vi ser potential i skidturism och vi ser också till betydelsefulla värden för folkhälsoarbetet där motion, sunda levnadsvanor och frisk luft betyder mycket för människor som bor och lever i Söderhamn, säger Stig Nordgren (V), ordförande i KUS-nämnden.

Av investeringskostnaden på 800 000 kronor kommer 500 000 kronor från kultur- och samhällsservicenämndens budget och 400 000 kronor från Svenska skidförbundet.

– Köpet kommer att upphandlas omgående och ett av kraven är att maskinerna ska kunna matcha Söderhamns klimat, som ofta innebär temperaturer som kretsar kring noll grader, säger Anders Uddén.

Jörgen Bengtson
Foto: Pixabay